Race report: Tjörn 1/2 Ironman

Ja då var säsongens sista Triathlon tävling avklarad och här kommer en kort sammanfattning:

Halv Ironman, ännu en ny distans men efter Kalmar hade respekten för att hålla distansen ut släppt och och jag bestämde mig för att gå ut betydligt hårdare nu när det "bara" än halva distansen.

Halv IM = 1,9 km sim, 90 km cykel, 21 km löp


Simningen:
Inte lika nervös innan start som jag brukar vara, faktiskt riktigt lugn och med det självförtroende som har växt fram så vågade jag mig på en position långt fram i ledet och det var inte speciellt trångt de första 200 m. som det brukar vara. kort å gott så var det bra känsla hela tiden och jag kom upp mitt i fältet kändes det som ?

tid:28.33, nöjd med tiden även om simningen förmodligen var 2-300 m för kort...


T1= 1.35 (lite långsam men klart bättre än i kalmar)


Cykel: 3 varv a 30 km

Som vanligt hög puls och sega ben i början och det släppte först efter typ 10 km och jag började trycka på och det flöt fint till mitten av andra vavet då jag fick en svacka, mest mentalt då jag blev omcyklad av ett gäng men kom tillbaka in i matchen med riktigt bra sista varv (låg mestadels mellan 38-40 på platten).

tid:2.31, för dålig andra varv och jag borde fått till ca. 5 min. bättre men snabbaste snitthast. nånsin ändå.


T2= 1.00 (mycket nöjd med det)


Löpning: 4 varv a 5 km drygt

Även det som vanligt tungt i början och det tog ca. 2 km att få ner pulsen och jag kunde lägga mig i planerade tempot som var 4.30 min/km. magen började dock krångla i början av varv 2 så jag fick dra ner på tempot tillfälligt i några km och tillslut även hoppa in i skogen och uträtta lite behov så där rök typ 2 min. men det var det värt för sen så var det pigga ben och precis som tidigare lopp, ständigt bättre km tider till mål.

tid:1.36 nöjd då egffektiv löptid var ca. 1.33Totaltid: 4.38 och placering 18 i herr senior.


Björn Andersson vann på makalösa 3.44och var över 11 min. före Ted Ås och Johan Lundin (snacka om comeback av Lundin, han e grym)


Till sist: ett stort plus till Tjörn Triathlon, grymt bra lopp med allt runtomkring.
over and out !


Avsluta med klass

Dagen innan Tjörn HIM, säsongens sista tävling och åter igen en ny distans.

Halv Ironman:
ca. 1,9 km sim, 90 km Cykel och 21 km löpning.

Känner mig ladda och tror att den distansen ska passa mig fint men som vanligt dinns det massor av saker som kan gå fel och väldigt mycket som skall stämma för att få till en fullträff.

Fullträff i detta sammanhang är givetvis inga topplaceringar utan bara att man har fått ut max eller nära max av vad som fanns i kroppen och då bör det räcka en bit upp på res. listan beroende på startfält.Saker som kan gå fel var det ja :Punktering, övrig strul med cykeln, problem med kyla, magen, skada eller helt enkelt en dålig dag där man känner sig kraftlös. men det har ju funkat fint hittills iår så varför ska det strula nu.

all träning och tävlingsstarter har ändå gjort att man fått en dos av självförtroende och är inte alls lika nervös och ängslig inför starten den här gången.

måltid för Tjörn är = under 5 timmar vilket kan bli riktigt tufft men som vanligt vill jag ha mål som är precis på gränsen till vad jag klarar av.


Prestera resultat samtidigt som man håller ihop det hela och avslutar säsongen snyggt och med bra känsla.

Hasta la vista....


I´m sucking the champagne out of life

Vilken skön helg, känner dock inte för att skriva just nu så det får bli en sammanfattning i faktaform (latvariant)

Fre, Funktionär på GBG City Criterium. kul och se alla elitcyklister + några utlandsproffs in action på den grymma banan som var livsfarlig i regnet.

Direkt därifrån till en supertrevlig kväll med en massa folk jag känner  bl. a Massi min vapendragare som var här på tillfällig besök.

Lördag kväll så var det dags för Midnattsloppet med resten av firman (Schneider Electric), riktigt kul event om om jag kände av gårdagskvällen och framförallt magen som inte var helt 100...

sprang på 40.33 som gav placering 161, nöjd med tanke på uppladdningen men jag vet att jag fixar 39.0 en bra dag.

Söndag så blev det en temporunda på cykeln ut till Hindås och GBG triathlon, kul å se alla in action även om jag blev sugen på att vara med (vilket var planen från början). träffade en massa kul folk där och fick se Colting ta hem segern efter en grym sista varv på cyklingen där han avgjorde.

Senare på kvällen mötte jag upp en gammal vän för en fika, riktigt bra avslutning på en kanonhelg.

Lugn träning i veckan med några kortare fartpass endast + mina 2 inplanerade spinningklasser på Actic.
* Simpass Delsjön
* Lagtempo cykel med klubben på onsdag
* löppass, får se om det blir i int form eller ej.
* ett gympass

Lördag = Tjörn Halv Ironman (säsongens sista triathlon tävling)

over and out

Fullspäckad helg

Vilken helg detta kan bli, Hjälper till med arrangemanget kring Göteborg City Criterium som är ett GP lopp för Elitcyklister i Centrala GBG.

starten går ikväll Fredag 20.e kl. 19.45 och kommer att bli superhäftigt att se proffsen ta sig an den mycket branta backen upp till Kvarnberget. Har just varit och rekat banan och konstaterat att det är overkligt tufft att ta sig an backen i en stor klunga på den mycket dåliga underlaget (gatsten, Pave när det är som sämst=:)Direkt efter loppet ska jag möta upp bästa Polaren M. som är i Sverige på jobb och stannar en extra natt så vi ska Chilla och göra stan (Light varianten).


Sen på lördag morgon kommer jag köra M till flyget och väntar därefter in kvällens Midnattslopp i Centrala stan.
Jag startar i gr. 1B med start 22.00 men vet inte om jag ska köra max och göra ett försök att komma under 40 min. eller bara springa igenom det hela och spara benen till söndagen. Kul även att detta är ett jobbevent för oss på Schneider och vi har ett Tält vid starten där alla kollegor kan hänga före och efter loppet.

Söndag sedan är lite oklart, det går nämligen Kunsbacka Gran fondo i cykel och Göteborg Triathlon i hindås.
Det som ligger närmast till hands är att jag kör GBG tri men det kan sluta med att jag inte deltar i nån av dessa utan bara åker ut och kollar på bägge då det funkar tidsmässigt.
Har som sagt varit väldigt många tävlingar det sista och jag ska köra Tjörn HIM nästa helg så den här helgen känns bara som bonus.

Helgen avslutas hursomhelst med en söndagsmiddag på stan med trevligt sällskap.....


Take Care !


Hällsnäs International Aquathlon

Igår deltog jag i Ted Ås event:  Hällsnäs International Aquathlon, en rolig tävling där man simmar 150 meter utan våtdräkt och springer 1,5 km och detta görs i 3 omgångar.


Jag valde att simma med mina fivefingersskor på och slippa växlingarna till löpardojor. Rolig tävling med många "tunga namn" på plats.Strax klar med dagens arbete här på kontoret och laddar för ett cykelpass ikväll som är Lagtempo med
klubben.


Till sist lägger jag med några bilder från gårdagen + en alldeles färsk "aptitretare" på min Tånagel som ser ut som om den varit med om ett Kärnvapenanfall.

Enjoy


Träningsmål vintern 2010/2011

Märkligt nog ser jag fram emot att säsongen tar slut och en lång träningsperiod utan några tävlingar tar vid.
Då kan man åter vara långsiktig i sina planer och satsa på den absolut viktigaste faktorn till framgång enligt mig och många andra nämligen : Kontinuitet.

Köra hårt, ofta, undvika skador och sjukdomar och behålla glädjen och motivationen så kommer det bli en riktigt bra till nästa sommar nu när debutåret snart är över och man vet hur saker å ting fungerar.
Saker som är viktiga för mig för att kunna behålla gläjen och motivationen är:*Känna att man blir bättre även om det hela är på skoj. Det handlar inte om att bli bäst (10 år för gammal för det minst) utan så bra som just jag kan bli=utvecklas.

*Belöning i olika former som köpa nya prylar, resor, nöjen

*Träna med andra, ger otrolig inspiration. ska ta tag i det ännu mera och börja köra pass med andra än den vanliga kretsen. (tror inte alls på att träna själv, även om man kan testa på det inför Kalmar t ex.)

*Träningsläger/ TRäningsresor ger en otrolig boost på försäsongen, mer sånt)
Specifika mål med träningen är annars att i de olika grenarna fokusera på några saker som:


Simning: mindre teknik, bli starkare (gym + paddlar) och kunna "veva" på ala JAG ÄR INGEN SIMMARE OCH KOMMER ALDRIG ATT BLI.  mer tid i vattnet dvs. fler pass om än kortare men hårdare intervaller, inte harva med tråkiga 3500 m pass, kör ju sällan längre än 1500 m och utvecklas så där kommer jag inte ändra nåt. till sist, våga ta mer plats i starterna nu när jag har lite mer speed i kroppen.


Cykel: mindre distans och mer fartpass a la Lagtempo, backintervaller. (har aldrig haft problem med distansen i nåt cykelpass så varför träna på det, är ju alltid pigg till målet på  VR och de 30 milen).


Löpning: inga större ändringar där, funkar fint och jag har tagit stora kliv iår. Gäller dock att jag tar tag i de långa hårda terrängpassen nu när E har flyttat.Till detta lite annat komplementträning såsom gym, spinning, skidor, klättring ? mm...


Ändrade Planer /Slutdelen av tävlingssäsongen

Tisdag 17/8 Ikväll ska jag vara med på Ted Ås lilla "Aquathlon" tävling där man simmar 150 m och springer 1,5 km i 3 loopar. kul med det formatet på tävlingen även om jag mest tar det som ett träningspass, synd bara på vädret....

Annars är jag mitt uppe i en hård tävlingperiod så det blir inte lika mycket träning  och framförallt inga distanspass som är min grej.

Nu på fre 21.e ska ajg springa Midnattsloppet i GBG med resten av de på jobbet och siktar på sub 40 vilket inte ska vara omöjligt då jag lyckades tjata mig till en bättre seedningsgrupp ( blir första gången under 40 min sedan gymnasiet isåfall)

Sedan dagen efter ska jag köra GBG Triathlon (Hindås) som går över Olympiskt distans och jag antar att jag kommer känna av milloppet kvällen innan så det blir att ta sig runt där enbart.

Därefter återstår endast Tjörn HIM 29/8 innan Triathlonsäsongen är över och det endast är kvar att ta sig an Lidingöloppet i september.


Känns märkligt men har idag anmällt mig till nästa års Vättern runda med klubbens sub 7.45 (7.30) satsning.
Hade ju lovat att inte köra det nån mer gång efter mina 4 raka starter men men.....dålig karaktär och grupptryck kan få en att anmäla sig till vad som helst verkar det som :=)

http://www.youtube.com/watch?v=AsWk2ImHG8Y&feature=relatedTake care out there...

tankspridd

Detta är saker som jag tänker på ibland i samband med tävlingar och träningar innan jag kommer på mig själv att jag faktiskt bara är en glad amatör och nybörjare med heltidsjobb....


*Konsten att ta ut sig (kommer lägga in en bild på KAlmar vinnaren Näsvik som gör alla kommentarer överflödiga till varför han vann), "undvika komfortzone".

*Kost/Sömn/hålla sig frisk/undvika skador

*uppladdning inför tävling (mentalt och rent fysiskt)

*satsning ( är det värt det ?, vad offrar man)

*Bli nöjd med sig själv/ jfr sig med andra (kanske enda sättet att drivas framåt och utvecklas ? / resultatanalys

*Träna på svagaste gren eller satsa på det man är bra på ? ( vad är bästa/sämsta gren )

*2011, hur bra kan man bli utan att bli allt för extrem, vad är möjligt ?Mycket frågor, lite svar................vissa av punkterna kommer jag utveckla vidare när mer tid finns.


mission impossible= impossible is nothing


Eftertanke och mättnad

Att man alltid lyckas komma ifrån bloggandet när det ändå snurrar såååå mycket tankar i skallen enbart kring "Träning, Triathlon osv."

Så snart 2 veckor sedan Kalmar och det mesta av skavankerna därifrån har nu läkt ihop.
Bara tår & tånaglar som inte är lika vackra som de en gång var :=)

Förra helgen var jag iväg till Hallstahammar och Sprint Sm i Triathlon, fortfarande mycket sliten, sjuk och väldigt omotiverad valde jag ändå att ställa upp tack vare en karta ipren på 2 dagar...smart =nej och känslan av loppet var inte helt oväntat sisådär.

Det var drafting på cyklingen vilket jag gillar,så det var extra trist att jag var på dekis och fick släppa den ena klungan efter den andra efter en halvbra simning. Löpningen sedan var en pina.

Det var Stafett dagen efter och riktigt roligt och få köra i samma lag som Stephan som är såpass vass och med lite bättre ben höll jag ihop det hela nåt sånär precis över skamgränsen och med bra simning som dagens höjdpunkt.

Har under senaste veckan kört igång med träningen igen dock utan att egentligen nån gång känna mig fräsch. (sega ben i 14 dagar nu efter kalmar).

Imorgon 14/8 bär det av till JKPG och Vätter Challenge=sista deltävlingen i sv. cupen.
Ingen bra känsla nu heller förjag känner mig fortfarande sliten men bara att bita ihop nu när tävlingssäsongen börjar närma sig slutet.

Går för övrigt och funderar på start eller inte på GBG Triathlon. (ska springa midnattsloppet kvällen innan så jag vet inte om jag pallar meden Olympisk dagen efter löptävlingen)

Skrattar åt mig själv ibland för i samma stund som jag börjar bli trött på alla tävlingar och känner en viss mättnad så planeras nya äventyr.


Det blev inte av denna gång heller men ska försöka skriva ett inlägg kring mina tankar om kost/prestation/vilja osv. inom kort. 

Until then,  have a nice weekend.


Kalmar del 3

10.21 och Ashkan är nöjd med sig själv !

Jag brukar vara riktigt bra på att kritisera mig själv efter prestationer och blir sällan nöjd då det alltid finns saker man kunde gjort bättre men jag ska va nöjd med loppet denna gång.

plac. 6 i motionsklassen där jag va r anmäld och tiden motsvarade plats 40 i senioreliten.

Redan nu två dagar senare då jag sitter med en kropp som är stelare än nånsin och har ont lite överallt så tänker jag på nästa år.

Då är jag ingen nybörjare, jag har gjort en IM och jag har gjort lite resultat att gå på och viktigaste av allt jag har lite rutin och vet vad det handlar om.

Planer inför nästa års järnman i Kalmar.

Simning: går självklart att kapa lite tid och bara genom att inte stå längst bak i motionsklassen utan i mitten av seniorklassen kommer det att bli nån minut bättre men jag räknar lågt och med oförändrad tid där

T1 & T2, iår 10 min och det går ju att halvera utan nån som helst träning. finns inga om och men där

Cykel: herregud, det är här jag är längst ifrån Eliten tidsmässigt, måste bli bättre och få bättre tryck i pedalerna och jag vet hur det ska gå till...träning och mer träning på mala tempo. (no more lvg cykling och fikarundor)
årets 5.24 ska absolut ner till 5 tim blankt och där har jag 24 goa minuter.

Löp: ganska optimalt iår och inte så mycket att plocka av förutom att jag hade lite väl stor respekt för distansen och första 2 milen kunde ha gåt lite fortare, var ju superstark sista 2-3 km med riktigt bra fart och tom krafter kvar i mål.
här ska det kapas 5 minuter från årets 3.35


summa: 5+24+5=34 minuters förbätting hade gett 9.47 vilket i sin tur bör räcka till top 20 i seniorklassen vilket hade varit fantastiskt. Så detta är mitt mål till nästa år.(gillar mål som nästan är omöjliga att nå)Spekulationer  ? javisst men detta är mycket rimligt i min värld annars hade jag inte skrivit det här.

Slutligen en summering om de skador/skavanker jag sitter med såhär efter en Ironman:

* 6 blåa/svarta tånaglar
* 3 blodfyllda tår
* bägge vaderna, otroligt stela, kan knappt gå
* Baksida lår, bristningskänsla i vänster
* Bägge sidor framsida lår
* vänste knä
* bägge handlederna, efter all tryck i tempobågen
* stel i nacke, axlar
* stel i ryggen

Var det värt det: Helt klart ja

Tack alla som hjälpt mig med inspiration/träningssällskap, tips inför och på plats + alla hejarop på tävlingsbanan (blev faktiskt rörd av att det var så många som hejjade på mig och trodde på mig) Ni vet vilka ni är....


Kalmar del2

kalmar järnmannen 2010

Dagen D !

Vaknar, äter min grötfrukost med enbart frön ihop med fet mjölk och vispgrädde å russin.
en kopp kaffe, Toalettbesök. redo
En sista koll på utrustningen som packades mycket noga kvällen innan. ( Tack Fröken C för alla nyttiga tips kvällen innan, det var äftigt å se hur lugn du var inför uppgifter , märktes att du hade kört massor av IM innan).


Ner till incheckningen, nervös....shit vilken kass plats jag hade fått men så är det väl när man hamnar i motionsklassen ( ah spelar roll kom jag på 1 minut hit eller dit....

på med våtdräkten och ner till Simstarten...laddad till tusan nu. stöter på en kille jag känner igen ( Det är Björn från STHLM en grym triathlet vars Blogg jag läser av en slump, säger hej och fortsätter å stöter på Emil på Vägen, lycka till kram å hjälper honom med våtdräkten sedan ner och direkt i för att simma in och få chocken av det kalla 16 gradiga vattnet innan så man är redo när starten går.

ligger i vattnet ganska länge, upp 2 min innan start. det som händer sedan är magiskt, nationalsången spelas och jag väntar i motionsklungan bakom seniorerna och ser solen titta fram kl 06.58....Sim 3,8 km:
startar mycket lugnt, inte fritt vatten nånstans, värre blir det vid första bojen...får en bröstsimskick rätt på vänster öga, simbrillsen vrider sig och jag är nästan groggy av smällen, shit linsen är antingen borta eller hamnat fel i ögat. ah skit i det. fixar brillsen snabbt och försöker hitta lite rytm....ju mer simmomentet går desto bättre känns det. dock jobbigt med alla vassa stenar vid de 4 varvningarna ( uppe på land ). ingen aning om tiden men tror att det har gått uselt.

tid= 1.11 (ok såhär i efterhand)


T1: hade bestämt mig för att ta all tid i världen på mig och inte missa nåt inför 5-6 timmars cykling och tid tog det i bytet men men. på med race toppen, brills, sockar, cykelskor, nr bälte, garmin klockan , tempohjälmen å rulla iväg och tänkte japp, nu börjar tävlingen på allvar för min del när jag överlevt simningen. mattias ropar 1.18 strax innan så då vet jag att det är någorlunda ok trots allt.

t1 tid=6.29 (skandal)


Cykel:
3 varv a 60 km =180 km högpuls och det tar nästan 3 mil innan jag lyckas hitta tryck i benen och stabilisera pulsen.
jah, det här med cykel känns tryggt och framförallt distansen är inga probs men samtidigt vet jag att det jag inte har det bästa tempot. cyklingen känns överlag mycket bra och jag håller järnkoll på snittet och ser att km tiderna hela tiden indikerar ett snitt på 32/33....in till växling
tid= 5.24 (snitt 33,3 km/h)

T2: tog det åter mycket lugnt medvetet, på med nya kompressionsstrumpor, jogg skor, bytte tri toppen mot svalare löplinne och drog iväg.
tid= 3.40

Löpning:
42 km uppdelat på 3 varv a 14 km= kom på mig sj att första 2-3 km gick på 4.45 vilket är lagom tempo för mina distans trän och det kändes bra nu mer men hade ju bestämt att inte gå under 5 min/km så jag slog av ganska kraftigt och höll det tempot till ca 25 km när jag insåg att min stora farhåga  dvs. distansen inte skulle ställa till det och ökade succesivt hela vägen in mot mål även om det i det stora hela var ett jämnt och bra upplagt lopp. snabb avslutning där jag svepte väldigt många sista 2-3 km.
tid= 3.35total tid på min första IM = 10.21.59
målet var att överleva och kanske klara sub 12


mer reflektioner senare....
Järnmannen KalmarOjojoj vad tankar det finns i huvvet som man skulle kunna skriva om och jag ska försöka ta det i olika omgångar för att inte snurra till det för mycket för er som läser.


Så efter Erik.s mail på Funbeat i tisdags så satte hjärnan igång tankeverksamheten på allvar : Jag skanske ska köra järnmannen redan iår ??? jag, nej jag är ju nybörjare och allt har gått så fort och dessutom har jag ju inte haft en tanke på att vara med där.

Det blev så Onsdag och jag hade sen tidigare planerat in en hård cykeldag med över 20 mil med tempohojen.
gissa vad jag tänkte på under rundan medans jag tryckte på allt jag hade sista 10 milen på hemvägen f¨rån Uddevalla trakten. just det Kalmar....

Det skulle vara galet men samtidigt smart å kolla in tävlingen, banan och suga in allt runtomkring inför nästa år.
Jag bestämde mig för att sova på saken och ta beslut direkt på tors morgon.

Vaknade nästa dag och det stod klart för mig: Jag ska vara med bara jag får efteranmäla mig ?
ringde tävlingledningen och fick höra att det funkar bara jag vet om att jag kommer med i motionsklassen (samma sträcka, samma starttid, ej chans på SM Medaljer....hehe + 2500 kr i förhöjd avgift)


betalade in avgiften direkt så jag inte skulle kunna backa ur. boende & resa var fixad sen nån dag tillbaka för jag skulle ju till Kalmar för att kolla och supporta andra kompisar och klubbisar som skulle köra och likt de flesta andra hade planerat och laddat för Kalmar sedan mycket länge.


Var supernervös dagen innan men det hjälpte att kolla på sprinten och få lite inspiration.
Synd Colting fick bryta men kul att se Stephan bli 2.a...............

fortsättning följer....


RSS 2.0